Co-located of colocated hosting, vergelijk en vind de beste aanbieder!

 

Collocatie (ook bekend als “co-located”, “colocated’ of “colo”) is niets anders dan huisvesting van servers en netwerk apparatuur die volledig eigendom is van een persoon of instantie in een datacenter van derden. In plaats van de servers intern in een bedrijf te houden kunnen ze in een co-locatie centrum geplaatst worden. Het grote voordeel hiervan is dat deze centra, in tegenstelling managed dedicated serverstot kantoren of bij een eigen datacenter vaak goedkoper in gebruik zijn en optimaal ingericht voor het huisvesten van servers.

Doordat dergelijke centra er zijn kunnen diverse bedrijven met eigen server deze samen huisvesten en hier dus ook de kosten van dragen. De server blijft van jou, maar de omgeving is van een ander. Dus, in tegenstelling tot andere soorten hosting waar klanten bijvoorbeeld een deel van een server huren zoals bijvoorbeeld bij shared hosting is de gene die voor co-located hosting kiest volledig eigenaar van de server. Deze zal dan ook volledig onder jouw verantwoordelijkheid vallen.

Hoe ziet een dergelijk centrum er uit?

Een colocatie-provider verhuurt een ruimte in een datacenter waar klanten hun apparatuur kunnen installeren. Daar naast zorgt de provider ook voor voldoende stroomvoorziening, bandbreedte, een IP-adres en koeling systemen die de klant zal nodig hebben om de server succesvol implementeren. De ruimte word verhuurd in termen van ‘rekken’ en ‘kasten’, dus niet in m2. Een rack is een gestandaardiseerd frame voor montage apparatuur en hardware. Deze is meestal horizontaal. Apparatuur die moet worden gemonteerd in een rek wordt gemeten in rack units(U). De standaard afmeting van één eenheid van het rack is 1,75 inch.

De prijs voor een colocatie pakket wordt berekend op aantal units. Hoe meer units jouw product of project nodig heeft, hoe hoger de kosten. Een fullsize-rack of volledig rack bestaat uit 47 units en wordt ook wel ‘kast’ genoemd. Afhankelijk van hun budget en eisen een klant kan er een volledige, halve of gedeeltelijke kastruimte gehuurd worden.

De configuratie van een co-located server

Veel colocatie aanbieders bieden hun dienst aan een breed scala van klanten aan. Dit is variërend van grote ondernemingen tot kleine bedrijven. Normaal gesproken is de klant eigenaar is van IT-apparatuur en biedt de faciliteit de stroom en koeling. Klanten behouden controle over de configuratie en het gebruik van hun apparatuur. Omdat het echter vaak lastig is om 24/7 de servers in te gaten te houden valt het dagelijks beheer van het datacenter en de bijbehorende faciliteiten aan het toezicht van de colocatie-provider. Lees hieronder een opsomming van de meest gebruikte benamingen:

Kasten – Een kast is een eenheid waarin de server racks geplaast worden. Dit is de vaste plek van de servers, deze zullen dus nooit in een andere kast geplaatst worden. In een datacenter met meerdere huurders worden servers van verschillende klanten vaak bij elkaar in een kast geplaatst. Op die manier kan de stroomvoorziening en de koeling gezamenlijk geregeld worden.

Kooien – een server kooi is dedicated serverruimte binnen een datacenter. Wanneer de server binnen deze kooit geplaatst is wordt hij omgeven door muren van verhard staal en een goed beveiligde deur. De elektra en koelvoorzieningen zullen zoals bij de reguliere kasten gedeeld worden met de andere huurders. Deze variant van co-location zorgt voor extra veiligheid van gevoelige data.Server kooi

Suites – een suite is een toegewijde, privé server ruimte binnen een datacenter. Een dergelijke ruimte is volledig afgesloten van de rest van de ruimte. Dit wordt gedaan door de server volledig in te sluiten tussen vaste muren en de toegang af te sluiten met een beveiligde deur. Servers binnen een suite kunnen de stroomaanvoer en koeling delen met de andere gebruikers van het datacenter. Echter wordt er voor deze variant vaak gekozen voor een geheel gescheiden systeem om aantasting door de overige gebruikers te voorkomen. Deze vorm van hosting wordt vaak gebruikt voor uiterst gevoelige data.

Server suite

Modules – data center modules zijn doelgericht gemaakte modules en componenten die schaalbare gegevenscapaciteit leveren aan het datacenter. Dit zijn gestandaardiseerde componenten waardoor ze gemakkelijk zijn toe te voegen, intergreren of inbouwen in een bestaand data center. Ook zijn dergelijke modules vaak goedkoper in aanschaf dan maatproducten. In een colocatie omgeving is een module eigelijk een data center binnen een datacenter. Deze zijn meestal compleet met eigen stalen muren en beveiligingsprotocol en zijn eigen vermogensvoorziening en koelvoorziening. “Een aantal colocatie bedrijven hebben aangegeven liever met dergelijke modules te werken. Het is namelijk makkelijker om op deze manier uit te bouwen naar de behoeftes van de klant. Klanten hoeven ook enkel te betalen wat ze gebruiken. Dit zorgt voor een win win situatie.

De omgeving van de co-located server

Colocatie stelt klanten in staat om te profiteren van schaalvoordelen die niet beschikbaar aan hen die de servers en toebehorende in eigen huis willen houden. Het huisvesten van de hardware in een colocatie centrum heeft ook nog een ander groot voordel. Namelijk dat de bandbreedte van dergelijke centra veel hoger is. Indien je deze bandbreedte ook in je eigen kantoor zou willen hebben zullen de kosten vele malen hoger uitvallen. Ook problemen met de netwerkverbinding zoals storingen of vertragingen worden veel lager met colocatie, terwijl de betrouwbaarheid aanzienlijk hoger kan zijn. Er is een beter back-up plan voor het geval dat stroomuitva zich voordoet. Ook zullen er talrijke back-ups in plaatsvinden en bij de meeste co-locatie providers zal 24/7 personeel aanwezig zijn voor in het geval zich een probleem voordoet.

Klanten kunnen ook kiezen voor colocatie diensten wegens het feit dat dergelijke centra vaak goed beveiligd zijn. Er zijn vaak meer en betere opties beschikbaar dan bijvoorbeeld op kantoor. Bijvoorbeeld de mogelijkheid tot 24/7 CCTV bewaking op locatie en afsluitbare (of ‘gesloten’) kasten. Deze zaken kunnen meestal moeilijk toegepast worden wanneer de servers in eigen huis gehouden worden. Daarna is de brandbeveiliging een belangrijke factor. Normaal gesproken worden de co-locatie servers goed tegen brand beveiligd. Hier zijn uitmuntende meldsystemen en blussystemen voor ontwikkeld en toegepast.

Nog wat voordelenErvaring

Flexibiliteit is een belangrijk element van colocatie. Het kiezen van een dienst op maat is namelijk geen probleem. Zo kunnen
gebruikers van een co-locatie server kiezen hoe de server geplaatst wordt en hoe het systeem dient te draaien. Met een scala aan verschillende faciliteiten die aangeboden kunnen worden die zeer nuttig zijn voor klanten snap je natuurlijk wel de toevoeging. Ook de bestaande infrastructuur op en om de centra is uiteraard een groot voordeel. Een Tier 1 colocatie centrum is vergelijkbaar met een serverruimte en wellicht meer geschikt is voor kleinere bedrijven. Een Tier 4-centrum veel hogere uptime en redundantie heeft en meer geschikt voor grote ondernemingen met de missie kritische systemen is.

Colocatie bied dus de gebruikers de mogelijkheid om te profiteren van de infrastructuur die het centrum bied. Ook geeft het de vrijheid uw eigen servers te configureren. Het is kosteneffectief en zorgt er voor dat de waardevolle ruimte in kantoren kan worden vrijgemaakt of vrij gehouden worden. Colocatie zorgt ook voor een betere veiligheid en een een stabielere basis voor uw systemen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Colocation_centre#cite_note-5