Hoe het beste een webwinkel starten?

Webwinkels, je kent ze natuurlijk wel. Ze zijn er in alle soorten en maten en het aanbod is enorm. Sinds de 1e dan van het internet is het erg populair om een webshop te starten en inkomsten te genereren. Maar hoe start je nou makkelijk een webwinkel?

Top 5 Webwinkel Software 2017

# Software Test Voordelen Prijs (aanbevolen pakket) Website
1 Shoppagina 30 dagen 1.000 producten
Voorraadbeheer
€14,50 (Extra)
Website

Recensie

2 LightSpeed 14 dagen 60 Betaalproviders
Standaard SSL
Onbeperkte Data
€49,- (Basic)
Website

Recensie

3 MyShop 3 maanden Lange gratis testperiode
Veel uitbreidingsopties
€39,- (Professional)
Website

Recensie

4 Shopify 14 dagen Let op: Engels
Veel onbeperkt
$29 (Basic)
Website
5 CCV Shop Zonder betalingen Goedkoop
Veel mogelijkheden
€19,95
Website

 * Update: 25 januari 2016 – prijzen zijn in euro’s per maand voor het door ons aanbevolen pakket.

Hoe Vergelijk ik?

In de tabel hierboven staat de top 5 beste webwinkel specialisten. Ze bieden allemaal niet iets anders aan, zodat jij precies de aanbieder kan kiezen die het beste bij jou past. De aanbieders bieden hosting met domeinnaam, ondersteuning, email en een compleet webwinkel pakket aan. Alle aanbieders in de top 5 zijn Nederlands. Dit is het makkelijkste ivm btw berekening, verzendkosten en valuta. Ik ben er van overtuigd dat deze aanbieders op geen enkele manier onder doen voor de Amerikaanse concurrenten.

Ik denk dus niet alleen aan de zaken als iDeal, domeinnaam en KVK nummer maar vooral naar het technische gedeelte van een webwinkel. Echter kan je niet zomaar beginnen met een webshop, je zal eerst wel even wat vooronderzoek moeten doen, Onder aan deze pagina heb ik beschreven hoe je het beste een business plan kan schrijven, hoe je je webwinkel het beste kan opbouwen en vervolgens analyseren en hoe je optimaal kan testen tijdens de test periode. Zo kom je stapje voor stapje dichter bij het beginnen met je online onderneming. Haak dus vooral niet af, maar schaf je pakket aan en lees al deze handige tips goed door!

WebwinkelStarten zonder kennis!

Waar je in het begin nog veel ervaring moest hebben in programmeren en dat soort zaken is het starten van een webwinkel nu een stuk makkelijker geworden. Er is software ontwikkeld die er voor zorgt dat jij al binnen een paar klikken de trotse eigenaar van een webwinkel bent, zonder dat je technische kennis hoeft te hebben! Doordat deze webwinkelsoftware steeds gemakkelijker en ook goedkoper wordt kan werkelijk iedereen zijn droom achterna gaan! Je kan bijvoorbeeld een webshop als hobby starten of er voor kiezen om er volledig van te leven. Het kan allemaal heel makkelijk door middel van deze aanbieders! Heb je geen behoefte aan dergelijke software? Dan kan je altijd nog een webwinkel maken met CMS Magento!

Voor de gene die snel wilt starten zonder technische kennis is er een hele hoop aanbod beschikbaar. Niet vreemd, als je je bedenkt dat dit een miljarden wereld is. Er zijn ontzettend veel webdesigners en programmeurs die nachten lang wakker hebben gelegen om het best bij jouw passende pakket te kunnen maken. Er zijn dus ook vele soorten webwinkelsoftware beschikbaar. De kans is hierdoor echter groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig ben ik er! Ik heb diverse standaard pakketten getest, het internet afgezocht en natuurlijk ook ervaring met het zelf maken van een webshop. Kies direct voor het best geteste systeem of lees hieronder rustig verder!

Webwinkel met of zonder technische kennis?

Denk hier goed over na! Zomaar starten kan, maar zorg er dan wel voor dat alles zonder fouten verloopt. Ook mogen er later geen fouten ontstaan in je webwinkel. Je wilt natuurlijk niet dat alles in de soep loopt wanneer je webwinkel goed draait. Het je technische kennis en wil je het zelf doen? Kijk dan eens naar magento.

Wil je het liever op veilig spelen en al deze technische romslomp uitbesteden aan de gene die wel DE specialist is als het gaat om het bouwen van een webwinkel? Meld je dan aan bij 1 van de door mij geteste software aanbieders. De pakketten zijn betaalbaar, de servcie is goed en de techniek laat je aan een aan een pro over. Voor dat je het weet is jouw webwinkel zo compleet als het maar zijn kan en verkoop je vandaag nog jouw producten!

Begin niet zomaar, maar bedenk je eerst de volgende zaken:

 • Hoe groot wordt de webshop? Hoeveel pagina’s en producten?
 • Wil je bepaalde zaken kunnen koppelen? Denk aan een specifieke betaalprovider of een email service.
 • Wie zijn mijn concurrenten en wat is er beter aan mijn webshop als die van de andere aanbieders?

Gebruik de Proefperiode’s

Proefperiodes zijn er niet voor niets. Maak er daarom dus ook goed gebruik van. Schrijf je in voor het bedrijf dat jou het beste bevalt uit de top 5, loop alles rustig door en stel je webwinkel samen. Stel hem serieus samen alsof je je echte webwinkel aan het maken bent. Bekijk hoe het uiterlijk er uit gaat zien, op welke manieren je klanten kunnen betalen en hoe de verzendkosten berekend worden. Bekijk ook hoe makkelijk of moeilijk het is om teksten bij je producten toe te voegen en wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot het toevoegen van andere externe toepassingen die je aan je webshop wilt koppelen. Denk bijvoorbeeld aan een mobiele app of een Facebook pagina. Probeer alles goed te door gronden en loop niet te snel weg. Is dit toch niet precies wat je wenst? Probeer dan een ander!

 Mogelijke extra kosten

Houd er wel even rekening mee dat ik de vanaf prijzen in te tabel gezet heb. De meeste aanbieders bieden de mogelijkheid om een abonnement op maat te maken voor jou. Deze zouden bijvoorbeeld kunnen zorgen dat jij meer producten op je webwinkel kan plaatsen, meerdere opties tot betaling van bestellingen kan aanbieden of een andere bezorgdienst te koppelen. Ook zou het kunnen zijn dat er een advertentielink onderaan de website staat. Deze zou tegen een kleine meerprijs verwijderd kunnen worden. Let hier dus goed op. In de recensies heb ik uiteraard alle voor en nadelen duidelijk weergegeven zodat jij precies weet of je van een koude kermis thuis komt of niet.

Wanneer je zoekt op “webwinkel beginnen” zal je vooral veel aanbieders van webwinkel software tegen komen. Dit is niet raar, want dit is de meest gekozen manier om een webwinkel te kunnen starten. Echter is het probleem dat er meteen zoveel aanbieders zijn dat het voor jou misschien erg lastig is om de juiste te vinden. Iedereen beweerd te beste te zijn, iedereen heeft de beste service en iedereen past precies bij jou. Of niet? Nee, er zit wel degelijk verschil in tussen de verschillende aanbieders. Wil je weten wat? Bekijk dan hierboven de tabel. Alleen de beste bedrijven staan er in, met de basic info. Webshop software kies je in principe voor langere tijd, dus maak de juiste overwegingen. Kom je er niet uit of twijfel je? Neem dan even contact op. Wil je meteen starten? Schaf dan nu je pakket aan en lees de ondernemersstappen die ik hieronder heb beschreven!

Kan iedereen zomaar een webwinkel beginnen?Webhosing zakenman

Ja hoor, iedereen mag een webwinkel beginnen. Zolang je omzet laag genoeg blijft hoef je zelfs niet eens een KVK inschrijving te hebben. Er zijn echter wel een aantal type dingen die lastig te verkopen zijn met een webwinkel. Een online coffeeshop is bijvoorbeeld niet legaal. Ook mag een schietvereniging niet bijvoorbeeld opeens een webwinkel openen om wapens en minutie  te verkopen. Maar zolang de producten legaal te verhandelen zijn kan jij gewoon een webwinkel beginnen en de producten online verkopen.

Zoals ik net al zei kan je zelfs een webshop beginnen zonder KVK inschrijving. Dit is natuurlijk erg makkelijk om te starten, maar zorgt er ook voor dat je zelf overal persoonlijk aansprakelijk voor bent. Houd hier dus wel rekening mee. Handelen zonder kvk is trouwens alleen mogelijk voor webwinkels met weinig omzet. Mochten de zaken aanslaan en jij ziet je inkomsten groeien is een bezoekje aan het kantoor om je inschrijving in het handelsregister te voltooien wel genoodzaakt. Maar voor nu geld, start rustig, bouw je zaken op en schrijf je in wanneer je pas echt moet.

Kamer van koophandel

Pas wel even op wanneer je zonder KVK inschrijving van start gaat. Het moet namelijk niet zo zijn dat jouw online hobby door de overheid gezien gaat worden als omzeiling van de regels en belasting. Je kan prima af en toe iets verkopen via Marktplaats of je eigen webshop, maar maak het niet al te bond. Heb jij een professionele uitstraling, veel verkopen en plaats je zelfs af en toe een advertentie om extra klanten binnen te halen? Dan gaat de Belastingdienst er van uit dat jij een inschrijving btw nummer hebt. De btw die je binnenkrijgt van je klanten zal je dan ook moeten afdragen. Dit kan je als een flinke kostenpost zien, maar ook als een voordeel. Zo ben jij minder snel persoonlijk aansprakelijk wanneer je een BV hebt en kan je vaak ook bij groothandels aankloppen waar dat normaal niet kan.

Laat je niet meteen afschrikken, ik ken genoeg mensen die een webwinkeltje runnen zonder inschrijving. Zolang jouw omzet onder de 1000,- blijft, je geen advertenties in kranten en dergelijke plaatst en het allemaal niet al te groot aanpakt zal de overheid in ieder geval niet snel aan je jasje trekken. Zorg er voor dat mensen begrijpen dat je dit er bij doet, straal niet uit dat je een groot kantoor of iets in die richting hebt en gebruik je gezonde verstand. Neem een pakket van de hierboven genoemde aanbieders en start!

Wat heb je nodig om een webwinkel te beginnen?

Die vraag is onmogelijk in 1 zin te beantwoorden. Dit komt vooral door het feit dat er ontzettend veel opties zijn. Je kan kiezen voor een webwinkel met voorraad. Je kan ook kiezen voor een webwinkel zonder voorraad. Wil je een standaard pakket (aanbevolen) gebruiken om een webwinkel te maken of wil je alles helemaal op maat laten maken? Dit zijn allemaal zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Maar het komt er in het ondernemerschap vooral op neer dat je door moet zetten. Waar een wil is is een weg!

Twijfel je nog over de wetgeving omtrent webwinkels? Geen nood, starten mag! Om een webwinkel te kunnen beginnen hoef je niet aan bepaalde regels te voldoen of certificaten hebben behaald. Letterlijk iedereen mag starten, dus jij ook. Mocht je van plan zijn alles professioneel op te zetten en een goede omzet te behalen is het wel een aanrader om even met de KVK in gesprek te gaan. Zei kunnen jou geel ondernemers tips geven en zorgen dat jouw digtale droom soepel van start gaat!

Wil je direct starten? Neem dan nu een webhosting pakket af en start je onderneming!

Het boodschappen lijstje voor een webwinkel is:
– Een domeinnaam
– Webhosting
– Software
– Producten of diensten

Op de producten na krijg je dit makkelijk kant en klaar in een webwinkel pakket

Hoe wil je je klanten laten betalen?Betalen

Dit is natuurlijk waar je het allemaal voor doet. Maar hoe zorg je er voor dat zoveel mogelijk bestellingen afgerekend worden? Door het zo makkelijk mogelijk te maken natuurlijk! Maar het moet niet alleen makkelijk zijn om in jouw webwinkel af te rekenen, het moet ook betrouwbaar overkomen. Kies er voor om een keurmerk te nemen en de juiste methodes aan te bieden. Ook een foto van jezelf kan positief werken. Dit wekt enorm veel vertrouwen op bij je potentiële klanten.

Betalen kan op velen manieren, maar hieronder zie je een lijstje van de meest gekozen methodes:

 • Betaling vooraf via iDeal
 • Betaling via PayPal
 • Betaling vooraf via creditcards
 • Betaling met factuur of acceptgiro achteraf
 • Betaling via betalingsprovider
 • Betaling onder rembours

Hoe zorg je voor klanten?

Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn er ontzettend veel webwinkels te vinden. Als je een beetje goed om je heen kijkt zie je al snel dat er zoveel webshops zijn dat er bijna geen plek meer is voor jouw. Daarom moet je veel aandacht besteden aan de manier waarop de klanten jou vinden. Vergis je hier niet in!

Zodra je klant op jouw webwinkel aan het rondneuzen is is het zoals vanzelf sprekend volledig jouw verantwoordelijkheid om de zorgen dat er ook daadwerkelijk een aankoop tot stand wordt gebracht. Maar om die klanten überhaupt op jouw webshop te laten neuzen heb je wel een goede marketing strategie nodig. Internet marketing is een hele afdeling op zich, want er komt een hoop bij kijken. Je kan je webwinkel bijvoorbeeld promoten door middel van persberichten, adverteren op Facebook en Adwords. Hieronder heb ik een lijstje neergezet van mogelijkheden tot online adverteren.

 • Google Adwords – Adverteren naast Google resultaten en op websites.
 • Persberichten versturen.
 • Social media als Google+, Twitter en Facebook.
 • Link aanmelden bij startpagina.nl (achtige) dochters.
 • Affiliate of e-mail marketing
 • Link naar website op postpapier, visitekaartjes, en naamsbekendheid genereren.